skip to main content

Nieuw in de collectie: De Bosatlas van het cultureel erfgoed

Op de koffietafel van het Meertens Instituut ligt sinds kort een loodzwaar boek. In de verte is dit boek familie van de Kleine Bosatlas (die nu trouwens Basis Bosatlas heet) en de Grote Bosatlas (reeds in de 54e editie). Maar in plaats van de bekende overzichtskaarten van Nederland, Europa en de wereld zoomt deze nieuwe atlas in op het cultureel erfgoed van Nederland.

Dat zijn, schrijft de atlas, ‘herinneringen aan het verleden’. Objecten die nu nog te zien zijn – zoals de oude stedelijke hofjes – maar ook het immateriële erfgoed (zoals koningsdag) komt aan de orde. Op ruim 400 pagina’s wordt door middel van tekst, foto’s, graphics en thematische kaarten een veelzijdig beeld gegeven van het erfgoed. Verschillende medewerkers van het Meertens Instituut hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek.

Nederland is op grote schaal bedijkt, opgeworpen, afgegraven, verplaatst en bebouwd. Deze thematische Bosatlas laat zien dat het Nederlandse landschap daar nog steeds talrijke kenmerken van vertoont. De atlas vertelt over standbeelden (het oudste exemplaar is dat van Erasmus in Rotterdam), over de prachtigste theaters en bioscopen, over de manieren waarop herdenken een plaats heeft gekregen in het Nederlandse landschap. Vooral ook over de vele gebouwen die een beeld geven van de manieren waarop mensen in het verleden in hun onderhoud hebben voorzien: molens, fabrieken, boerderijen. Het is allemaal fascinerend en prachtig om naar te kijken. Aan de hand van deze atlas verandert heel Nederland in één vrij toegankelijk openluchtmuseum.

Niet alleen Nederland trouwens, want de rest van de wereld komt nog aan de orde in het smakelijke bonushoofdstuk ‘Erfgoed in het buitenland’, waar onder meer een overzichtskaart wordt gegeven van de Verenigde Staten met daarin alle plaatsnamen die van Nederlandse oorsprong zijn. In dit hoofdstuk komen ook de Nederlandse forten, sluizen en begraafplaatsen aan de orde die nog steeds te bezoeken zijn in verafgelegen oorden als Suriname, Nederlands-Indië en India.

De Bosatlas van het cultureel erfgoed
Noordhoff Atlasproducties
ISBN 9789001120108 

___________________________

Een bijdrage van Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (november 2014) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.