skip to main content

Nieuw in de collectie: Goud voor uw brief

Meer dan 50 jaar lang was de rubriek ‘Goud voor uw brief’ een vaste rubriek in het damesweekblad Margriet. Het uitgangspunt bleef al die jaren vrijwel ongewijzigd. De redactie verwoordde dat bij de aanvang van de rubriek in 1963 als volgt: “Uw brieven mogen over allerlei onderwerpen gaan. Over ideetjes, grappige kindergezegdes, voorvalletjes waarvan U getuige was, blunders die U maakte, enzovoorts. Een van de binnengekomen brieven zal wekelijks tot brief van de week worden uitverkoren. De schrijfster of schrijver daarvan ontvangt een echt gouden tientje.” De rubriek bleek direct een groot succes. Ongetwijfeld gestimuleerd door het begerenswaardige gouden tientje stroomden de brieven binnen.

Elke week, 50 jaar en 3 maanden lang, werden de meest geschikte brieven geselecteerd en – vaak in enigszins aangepaste vorm – gepubliceerd in Margriet. Door de veeljarige publicatiereeks en de consistentie van de rubriek is er een boeiend portret ontstaan van de Margriet-lezeres (en -brievenschrijfster). De zich wijzigende opvattingen en denkbeelden, de verschuivende taboes en de vigerende normen en waarden weerspiegelen zich in de verhalen, die de schrijfsters (en een enkele schrijver) graag geplaatst wilden zien in het veelgelezen damesblad.

‘Goud voor uw brief’ verscheen jarenlang anoniem omdat de uitgever bang was dat redactieleden zouden worden weggekocht. Maar vanaf het prille begin werd de redactie verzorgd door de journaliste Els Olden. Bij het beëindigen van de rubriek in Margriet 1 van 2014 schreef ze over het doorbladeren van haar 56 plakboeken met zo’n vijftienduizend geplaatste teksten. Bijdragen met titels als ‘Dat zou u wel willen!’, ‘Van de èchte sinterklaas’, ‘Alleen maar oudjes’ en ‘Waarom liet ik me nu toch weer verleiden tot het bakken van een taart?’. Al die grappige, fascinerende ontroerende en goudeerlijke tijdsbeelden zijn nu beschikbaar voor onderzoek, want Els Olden heeft haar plakboeken geschonken aan het Meertens Instituut.

__________________________________________

Een bijdrage van Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (december 2014) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.

Afbeelding: De winnende brief in Margriet 38, 1964