skip to main content

Nieuw in de collectie: Roep der verten van Lutgard Mutsaers

Krontjongmuziek stamt oorspronkelijk uit Indonesië. Het is genoemd naar de vijfsnarige ukelele van Portugese herkomst die een centrale rol speelt in de instrumentatie van de muzieksoort. De muziek roept bij veel Nederlanders met een Indonesische achtergrond gevoelens van weemoed en nostalgie op, maar in het verleden blijkt die waardering heel anders te zijn geweest.  Zo berichtte het Bataviaasch Nieuwsblad  van 19 april 1886: “In Kampong Djagal, achter het station der Oosterspoor woont een baba, die alle avonden tot laat in den nacht Krontjong-muziek maakt, natuurlijk niet ten genoege van de buren.” In die tijd werd krontjong in de pers vaak in een adem genoemd met vechtpartijen, drankgelagen, diefstal en al te vrijmoedige teksten.

Roep der Verten

Het is een van de vele taferelen uit de geschiedenis van de krontjong die de musicologe Lutgard Mutsaers onder de loep neemt in haar uitgebreide en rijk geïllustreerde historie. Zij vertelt het verhaal van de muzieksoort ‘van roots tot revival’, zoals de ondertitel luidt van haar boek Roep der verten. In bijna 500 pagina’s passeren vijf eeuwen de revue: van de Portugese roots tot de eerste geluidsopnames, de populariteit in de jaren dertig, de muzikale verbanden met jazz en hawaiian, de krontjong in Nederland en de revivalbeweging vanaf 1981. Mutsaers bespreekt de beeldvorming en de betekenis van de krontjong, en dist smakelijke anekdotes op uit het alledaagse muziekleven en over sterren als Fred Belloni en de Komedie Stamboel. Het geheel wordt gecompleteerd met een cd met 25 krontjongopnames van Kaloe tida sababnja boelan (1904) tot Asli (2010).

Roep der verten geeft een uitgebreid en goed gedocumenteerd beeld van een levendig onderdeel van de Indonesische en Nederlandse cultuurgeschiedenis, geschreven door een auteur die duidelijk thuis is op dit gebied. Van haar hand verschenen eerder boeken over Nederlandse hawaiianmuziek en Indorock.

Roep der Verten :  krontjong van roots naar revival, uitgeverij In de Knipscheer, ISBN 978-90-6265-829-9

________________________________________________________________

Een bijdrage van Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (maart 2015) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.