skip to main content

De SagenJager, routeplanner vol met volksverhalen

Het Meertens Instituut lanceert op donderdag 19 maart de SagenJager (www.SagenJager.nl), een digitale routeplanner vol met volksverhalen door de omgeving van Waterland (Noord-Holland).

Het Meertens Instituut heeft in samenwerking met de Universiteit Twente en de Stichting Oneindig Noord-Holland een routeplanner ontwikkeld die de wandelaar of fietser meeneemt langs plekken in de omgeving van Waterland.

Via een smartphone of tablet kan de gebruiker lezen over en deels luisteren naar sagen, sprookjes, broodjeaapverhalen, legenden en moppen die verbonden zijn aan een specifieke plek in Waterland. De sagen zijn nog verder uitgesplitst op thema: spokerijen, duivels, magie, (bovennatuurlijke) wezens en historie. 

De Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut dient als bron voor de SagenJager.

Van spookroute tot Magisch Marken

De keuze is gevallen op Waterland, omdat dit een gebied is waar in het verleden intensief verhalen zijn verzameld. De bezoeker kan een bestaande route kiezen, maar kan ook de kaart gebruiken om een eigen route samen te stellen uit de ongeveer 100 verhalen. Symbooltjes op de kaart kunnen worden aan- en uitgezet; wie bijvoorbeeld op eigen houtje een spookroute wil volgen, kan dat doen door alleen ‘spokerijen’ aan te vinken.

De vijf vaste routes:

1.         Verhalenverzamelaar C. Bakker fietsroute (29 km, in en om Broek in Waterland, ook te beluisteren)

2.         Verhalenverzamelaar C. Bakker wandelroute (10 km, Broek in Waterland, ook te beluisteren)

3.         Heksen, zeemeerminnen en een dappere meid (33 km, fietsroute, start Broek in Waterland, naar Monnickendam en langs Purmerend)

4.         Magisch Marken (8 km, wandelroute, ook te beluisteren)

5.         Het Volendamse veulen en de meermin van Edam (33 km, fietsroute, start in Monnickendam, over Edam-Volendam en Marken)

De SagenJager beperkt zich nu tot plaatsen en verhalen in Waterland (Noord-Holland), maar is geschikt om voor heel Nederland te worden aangevuld. Als beleid en financiën het toestaan, zal het volgende gebied dat wordt toegevoegd aan de SagenJager de Friese Wouden zijn.

De SagenJager wordt – net als het e-zine Vertelcultuur van het Meertens Instituut – gelanceerd op 19 maart, één dag vóór Wereldverteldag. De SagenJager is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van NWO.