skip to main content

Nieuw in de collectie: Dialectpop door Jan Schepers

In 1974 scoorde Gerard Hoebe een top-3-hit in de Nederlandse top 40 met het in het Twents gezongen lied Maar wie holt van mekaar! Op straat en in de kroeg was het nummer immens populair, misschien wel dankzij de ietwat oneerbiedige tekst En Adam sleug Eva met de suukerbieten veur de kont. In zijn nieuwe boek neemt Jan Schepers de hit van Hoebe als een beginpunt van de Nederlandse dialectpop. Hij citeert Hoebe, die in 1974 filosofeert over zijn hitnotering: “Dat het zo’n succes is komt gewoon door de spontaniteit en door het dialect. Dat vinden de mensen leuk.”

Oerend hard

Auteur Jan Schepers schrijft in zijn voorwoord dat de fascinatie voor dialectpop voor hem persoonlijk begon in 1977 met de aankoop van een 45-toeren single met de grote hit Oerend hard van de groep Normaal.  Vanzelfsprekend heeft deze Achterhoekse superformatie een prominente plek gekregen tussen de meer dan zestig artiestenbiografieën die de hoofdmoot van dit boek uitmaken.
Schepers geeft hiermee overigens niet een volledig overzicht van alle dialectbands en -artiesten in Nederland. Er bestaan veel meer artiesten die zich in het dialect tot hun publiek richten dan Schepers in zijn boek noemt. Hij heeft zich beperkt tot artiesten die de hitlijsten hebben gehaald – de dialectpopelite eigenlijk.

Eigen taalgebruik

Dit levert zoals gezegd ruim zestig beknopte biografieën op, van Normaal en Mannenkoor Karrespoor tot Twarres en Boer Frans. In veel gevallen zijn de artikelen geïllustreerd met een afbeelding van de artiest of een platenhoes. De artiesten komen zelf door middel van interviews ruim aan het woord, waardoor het boek een bundeling is van heel verschillende verhalen. In ieder hoofdstuk komt aan de orde hoe het liedje of de liedjes zijn ontstaan en wat de omstandigheden waren rondom de notering in de hitparade. Vaste elementen zijn verder de hebberige platenbazen, de onenigheid over royalties en de uit elkaar vallende bands, maar ook het plezier in de muziek en de eigenheid van het taalgebruik. Uiteindelijk komt Jan Schepers aan de hand van hitstatistieken tot een positieve conclusie: dialectpop is nog lang niet uitgestorven.

Dialectpop: van 'Oerend hard' tot 'O, o, Den Haag' en van 'In nije dei' tot 'Sjeng aan de geng'door Jan Schepers. Eigen uitgave. ISBN 9789491439957.

________________________________________________________________

Een bijdrage van Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (mei 2015) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.