Uitgelicht

Maak deel uit van de fototentoonstelling ‘Dat heel Holland Limburgs lult’

In 2015 bestaat de populaire band Rowwen Hèze dertig jaar.  Een mooi moment om aandacht te besteden aan de liedteksten van deze grote band uit Limburg. Welke liedtekst van Rowwen Hèze betekent het meest voor jou? Stuur een foto in van jezelf waarop je je favoriete liedtekst van Rowwen Hèze leesbaar vasthoudt en maak deel uit van de fototentoonstelling op het Meertens Instituut te Amsterdam. – inzending gesloten –

Rowwen Hèze en het Meertens Instituut

Leonie Cornips (onderzoeker aan het Meertens Instituut en hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit van Maastricht) over haar favoriete liedtekst van Rowwen Hèze:

"Ik was zeker al twintig jaar vanuit Heerlen naar Amsterdam verhuisd toen ik voor het eerst van en over Rowwen Hèze hoorde. ‘Rustig wachten op de dag dat heel Holland Limburgs lult’. Wat was deze tekst ergens eind jaren negentig bevrijdend. Een opluchting na al die jaren Amsterdam waarin ik met humor opmerkingen over mijn zachte ‘g’ probeerde te pareren, de dagelijkse oordelen en kleine pesterijtjes over mijn accent en mijn persoon lankmoedig probeerde te verdragen. En ook maar wat lachte om al die Hollandse imitaties van mijn melodieuze manier van spreken. Dit refrein uit het lied ‘Limburg’ keerde ondersteboven wat iedereen kennelijk maar normaal en gewoon vond in het noorden."

Leonie Cornips stelde samen met Barbara Beckers het jubileumboek Het dorp en de wereld samen (uitgeverij Vantilt) met daarin korte bijdragen van wetenschappers, journalisten, fans en andere liefhebbers. Enkele onderzoekers van het Meertens Instituut hebben een bijdrage geschreven. Het doel van het boek en de bijgaande tentoonstelling in het Limburgs Museum is het zichtbaar maken en duiden van populaire cultuur – Rowwen Hèze – voor een geïnteresseerd publiek aan de hand van muziek, tekst, taal, kunst, cultuur en 'identiteit'. Het Meertens Instituut sluit hierbij aan en organiseert een fototentoonstelling waarin de beleving centraal staat.

Lokale identiteiten en culturele praktijken

Een dergelijke tentoonstelling sluit aan bij het onderzoeksproject op het instituut rond 'lokale identiteiten en culturele praktijken' (Cornips, Stengs e.a). De thematiek rond taalculturele constructies van lokale/regionale identeit(en), het belang en de intense beleving van dialectmuziek als iets unieks en eigens voor de regio en de toepassing van dialect in muziekgenres zijn relevant voor het onderzoeksveld van het Meertens Instituut. Voor fans zijn liedteksten vaak erg belangrijk en voor liefhebbers van Rowwen Hèze speelt daarbij het feit dat de band in een Limburgs dialect zingt een grote rol.

Maak deel uit van de tentoonstelling en maak kans op het jubileumboek

Stuur een foto van jezelf waarop je je eigen favoriete liedtekst vasthoudt naar communicatie@meertens.knaw.nl of post de foto op de Facebookpagina "Dat heel Holland Limburgs lult". Voeg een motivatie toe waarom juist deze liedtekst zo belangrijk voor jou is en maak kans op het jubileumboek Het dorp en de wereld. Dertig jaar Rowwen Hèze.

De mooiste foto's komen vanaf 2 oktober in een tentoonstelling op het Meertens Instituut in Amsterdam te hangen. De tentoonstelling wordt geopend met een lezingenmiddag over muziekonderzoek aan het Meertens Instituut. 

Wat moet je doen?

1. Plaats je foto op de Facebookpagina of, als je geen Facebook gebruikt, stuur de foto naar communicatie@meertens.knaw.nl. Geef dan aan of deze foto wel of niet op de Facebookpagina geplaatst mag worden.

2. Voeg een motivatie toe: waarom is juist deze liedtekst zo belangrijk voor je?

3. Foto's die voor 15 september 2015 ingediend worden dingen mee naar het jubileumboek Het dorp en de wereld. Dertig jaar Rowwen Hèze. Uitgeverij Vantilt is zo genereus geweest om twee exemplaren beschikbaar te stellen. Inzenden na die tijd kan natuurlijk altijd, de pagina blijft open.

4. Enkele foto's worden geselecteerd en vanaf 2 oktober tentoongesteld op het Meertens Instituut. De tentoonstelling wordt op 2 oktober geopend tijdens een lezingenmiddag over muziekonderzoek aan het Meertens Instituut. Leonie Cornips houdt een lezing over Rowwen Hèze. Als jouw foto geselecteerd wordt, ontvang je hierover bericht. Iedereen is van harte welkom de opening te bezoeken. Aanmelden is wenselijk via communicatie@meertens.knaw.nl. Het volledige programma wordt later bekend gemaakt.

Voorwaarden

• Als je een foto indient geef je het Meertens Instituut toestemming om deze foto voor communicatieve doeleinden te hergebruiken. Je verklaart daarbij dat de persoon op de foto dezelfde is als de persoon die de foto indient en je verklaart dat je toestemming hebt van de fotograaf (indien je dit niet zelf bent) om de foto te hergebruiken.
• Plaatsing zal indien gewenst met naamsvermelding van de fotograaf gebeuren.
• Dit initiatief staat open voor iedereen en voor alle leeftijden.
• De foto’s mogen zwart-wit zijn, kleur, sepia, bewerkt of onbewerkt. Graag ontvangen wij tevens een korte tekst met toelichting.
• De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury die kijkt naar creativiteit, fotografische kwaliteit en het achterliggende verhaal. De twee mooiste inzendingen ontvangen het jubileumboek per post.
• De winnaars ontvangen eind september persoonlijk bericht via e-mail.
• Met de ingezonden foto’s en filmpjes zal een expositie worden ingericht op het Meertens Instituut die tijdens Oktober Kennisweekend (op vrijdag 2 oktober) wordt geopend.
• De ingezonden foto’s en filmpjes mogen geen beledigende, grove of onterende elementen bevatten die de privacy van derden aantasten of die aanstootgevend of obsceen zijn, of die mogelijk aanzetten tot overtredingen of misdrijven.
• Bij deelname ga je automatisch akkoord met deze voorwaarden.

Meertens Instituut
Postbus 94264
1090 GG Amsterdam
Tel. 020 462 85 00
communicatie@meertens.knaw.nl

Voor vragen neem contact op met Femke Niehof, communicatie/PR Meertens Instituut: femke.niehof@meertens.knaw.nl.
– Amsterdam, mei 2015

Foto Leonie Cornips door Hans de Kort, 2015.