skip to main content

Help je mee met het overtikken van historische kranten uit de 17de eeuw?

Eind augustus 2014 zijn vrijwilligers gestart met het overtikken van historische kranten uit de 17e eeuw. Er hebben zich 168 vrijwilligers aangemeld, en dankzij hun noeste inspanning is nu, 9 maanden later, al 45% van de 46.031 artikelen overgetikt! Een kleine groep correctoren is inmiddels aan de slag gegaan met de correctie.
De oudste artikelen waren geschreven in het gotische schrift, maar inmiddels zijn we aanbeland in het jaar 1675, en deze kranten zijn grotendeels geschreven in het ‘gewone’ schrift – met enkele zeventiende-eeuwse bijzonderheden zoals een lange s die lijkt op een f. Mochten er vrijwilligers zijn die, nu de barrière van het gotische schrift is weggenomen, alsnog willen meedoen, dan zijn zij van harte welkom. Belangstellenden kunnen een berichtje sturen naar projectleider Nicoline van der Sijs (post@nicolinevdsijs.nl).

Afbeelding: Detail uit Amsterdamse Courant, 1684 via Delpher.nl