28 oktober 2015

Nieuw open access-initiatief van start: Linguistics in Open Access

Linguistics in Open Access (LingOA) is een initiatief van vooraanstaande Nederlandse taalwetenschappers, waaronder directeur Hans Bennis van het Meertens Instituut van de KNAW. Vier internationale toptijdschriften op het gebied van linguïstiek (taalwetenschap) maken de stap naar open access.

Doel

Doel van LingOA is het bevorderen van de toegankelijkheid van wetenschappelijke resultaten van taalwetenschappelijk onderzoek door publicatie ervan minder afhankelijk te maken van commerciële uitgevers. De redacties van vier tijdschriften gaan volledig over op open access, de zogenaamde ‘gouden route’. Voor open access-publicaties hoeft geen abonnementsgeld te worden betaald en er gelden geen embargo’s. Zo worden de resultaten van taalwetenschappelijk onderzoek voor iedereen toegankelijk.

Financiering

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Vereniging van Universiteiten ondersteunen het initiatief financieel. 

Zie ook de veelgestelde vragen op de website van VSNU