skip to main content

Digitale data: wonen in een Dudokhuis

Honderd jaar geleden werd de beroemde Nederlandse architect Willem Marinus Dudok directeur Publieke Werken in Hilversum. In die functie ontwierp hij verschillende sociale woningbouwprojecten. Centraal in Dudoks filosofie stond de wijkgedachte: een wijk was voor hem een duidelijk afgerond en afgescheiden deel van een stad. Maar werd dit ook zo ervaren door de bewoners? Stimuleerde zijn manier van bouwen een buurtleven?

Op deze en andere vragen heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed antwoord proberen te krijgen. In 1996 werd een vragenlijst gestuurd aan bewoners van een door Dudok ontworpen huis. Daarin werd bijvoorbeeld gevraagd met hoeveel mensen op een kamer werd geslapen, hoe er werd gekookt en wat er in het huis stond aan meubilair. In aansluiting op die vragenlijst van meer dan 50 vragen zijn ook interviews gehouden met bewoners. De collectie is aanwezig bij het Meertens Instituut en op dit moment worden de interviews gedigitaliseerd. Vanaf medio november is deze audiocollectie digitaal beschikbaar op het Meertens Instituut.

Het Meertens Instituut bezit duizenden uren aan geluidsmateriaal. Zo is via de website de Nederlandse Dialectenbank (NDB) beschikbaar. De NDB bestaat uit geluidsbestanden van dialectopnames van binnen en buiten Europa. Voor meer informatie over deze en andere collecties kunt u terecht bij Douwe Zeldenrust (douwe.zeldenrust@meertens.knaw.nl). Klik hier voor meer informatie over audiodigitalisering en de audiostudio van het Meertens Instituut.

___________________________________________________________________

Een bijdrage van Douwe Zeldenrust, coördinator onderzoekscollecties

Foto door Femke Niehof, Bloemenbuurt te Hilversum.