Nieuw in de collectie: Inventarisatie van Collectie Tummers

Honderden kaarten uit de onderzoekscollectie van de Nijmeegse naamkundige Piet Tummers worden beschreven en vindbaar gemaakt via het archievenoverzicht van het Meertens Instituut. De collectie was tot nu toe alleen nog maar globaal beschreven, in afwachting van een tweede ronde waarin de inventaris gedetailleerder kan worden opgemaakt.

Piet Tummers

Piet L.M. Tummers (1921-1979) was een naamkundige die zich in de eerste plaats interesseerde voor de Romeinse bronnen van plaatsnamen in Nederlands Limburg. Hij promoveerde in 1962 aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen op het Romaans in Limburgse aardrijkskundige namen. Vanaf 1963 was hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan de Nijmeegse universiteit en in 1971 werd hij benoemd tot lector in de naamkunde.

Honderen kaarten in hangkasten

De collectie die Tummers heeft opgebouwd bestaat uit honderden kaarten op het gebied van de toponymie. De kaarten met diverse formaten zijn opgeborgen in twee speciale hangkasten. In de meeste gevallen gaat het om gedrukte kaarten van Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Zuid-Limburg). Veelal zijn die door Tummers of een van zijn medewerkers handmatig aangevuld met naamkundige gegevens, zoals de benamingen van steden, dorpen en gehuchten. Andere kaarten richten zich op landpercelen (veldnamen) of straatbenamingen.

Verder bevat de collectie een flink aantal gedetailleerde waterschapskaarten waarbij de namen van al dan niet verdwenen waterstromen zijn aangegeven. Vaak zijn de gedrukte kaarten wel aanwezig in andere bibliotheken of collecties. Het is vooral de toegevoegde naamkundige informatie die zijn de kaarten waardevol maakt voor toekomstig onderzoek.

Collectie Tummers

De Collectie Tummers is in 2005 geschonken aan het Meertens Instituut door de Universiteitsbibliotheek van Nijmegen. Op dit moment worden de kaarten geïnventariseerd en beschreven. In april zullen de beschrijvingen op de website van het Meertens Instituut worden gepubliceerd.

 

______________________________________________________________

Foto en tekst door Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (maart 2016) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.