skip to main content

Nieuwsbrief mei 2016

In de nieuwsbrief van mei aandacht voor de eerste Louis Peter Grijp-lezing. Het Meertens Instituut heeft dit evenement in het leven geroepen als eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden liedonderzoeker Louis Grijp.

De lezing zal jaarlijks op, of omtrent de dag van het Nederlandse Lied (10 mei, de dag waarop in 1932 het Wilhelmus het Nederlandse volkslied werd) worden uitgesproken door een excellent onderzoeker op liedgebied. De eerste lezing wordt op 10 mei 2016 gehouden door Mike Kestemont, en zal gaan over computationale methoden waarmee het auteurschap van het Wilhelmus mogelijk te bepalen is.

Verder in de nieuwsbrief aandacht voor nieuw gedigitaliseerde opnames van elitetaal en een antwoord op de vraag naar de herkomst van het begrip 'rijke stinkerd'.