Publicatiedatum: 1 juli 2016

Opening Tentoonstelling ARTTREAT

18 kunstenaars uit het hele land en werkend in diverse disciplines hebben zich door het thema religieuze en alternatieve geneeswijzen laten inspireren. Deze tentoonstelling sluit aan op het project Religious and Alternative Healing in the Modern World, een onderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd aan het Meertens Instituut en de Universiteit van Amsterdam. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met PubArt.

De tentoonstelling wordt op donderdag 7 juli om 16.00 uur geopend door etnologe Sophie Elpers. Wilt u aanwezig zijn bij de opening dan kan dat, aanmelden wenselijk via communicatie@meertens.knaw.nl

 

Religieuze en alternatieve geneeswijzen

Het onderzoeksproject Religious and Alternative Healing in the Modern World bestudeert geneeswijzen en therapieën die min of meer buiten de medische wereld om, de laatste decennia steeds breder hun intrede in de maatschappij doen. Ze worden ook wel met termen als ‘alternatieve’ en ‘complementaire’ geneeswijzen aangeduid. Niet alleen het aantal onconventionele therapieën en praktijken, maar juist ook het grote aantal deelnemers, breed in de samenleving, maakt het tot een relevant maatschappelijk verschijnsel. Het palet is breed: van acupuncturisten en magnetiseurs tot aan chakra- en energetische therapieën en gezondheidsblogging toe. Zijn deze praktijken een expressie van goedgelovigheid en onwetendheid of tonen ze juist een eigenzinnige, geïndividualiseerde rationeel-moderne mens? Hoe verhoudt dit fenomeen zich verder tot ontkerkelijking en een ogenschijnlijk gebrek aan vertrouwen in wetenschap? Vragen die niet alleen de betrokken cultuurwetenschappers zich stellen, maar evenzeer deze kunstenaars.

Conferentie

De onderzoekers, werkzaam binnen het veld van religieuze, spirituele en alternatieve geneeswijzen en afkomstig vanuit de hele wereld, komen van 22 tot en met 24 september 2016 samen in Amsterdam. Dan vindt er in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en het Religious and Alternative Healing Research Platform (www.rahrp.org) een internationale conferentie plaats en een publieksdebat. Enkele werken uit de tentoonstelling zijn tijdens de conferentie te bezichtigen bij de Universiteit van Amsterdam, afdeling Bijzondere Collecties (naast het Allard Pierson Museum, vrij toegankelijk).

Deelnemende kunstenaars

Marcel Bastiaans, Irma Frijlink, Desiré Haverkamp, Elganan Jelsma, Eva Kasbergen, Romanina Mandricardo, Carola Mokveld, Sunny Neeter, Guido Orsetti, Xandra Richters, Rob Schultheiss, Ine van Son, Helga Troll, Inger Vonkeman, Wilma van Weijen, Sacha Wendt, Elize van der Werff, Corry Zwart.

Openingstijden

Open ma-vrij van 9.00 uur tot 16.30 uur. Alleen te bezoeken op afspraak via info@meertens.knaw.nl of door te bellen naar 020 462 85 00. Bezoekadres: Joan Muyskenweg 25, 1096 CJ Amsterdam