22 september 2016

KNAW-instituten vormen KNAW Humanities Cluster

Vanaf 1 oktober 2016 vormen het Meertens Instituut, het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) het KNAW Humanities Cluster. De instituten spelen hiermee in op internationale ontwikkelingen binnen het geesteswetenschappelijk onderzoek.

Doel van de samenwerking is het versterken van vernieuwend, interdisciplinair, geesteswetenschappelijk onderzoek dat belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke thema’s aansnijdt.

Het KNAW Humanities Cluster bouwt ook aan een digitale infrastructuur om het geesteswetenschappelijk onderzoek methodologisch te ondersteunen. Datasets, digitale collecties en daarmee verbonden diensten worden in het KNAW Humanities Cluster gezamenlijk gevormd, ontwikkeld en beheerd als onderdeel van de nationale infrastructuur voor de geesteswetenschappen.

De instituten hebben een gemeenschappelijk bedrijfsbureau en delen diensten als personeelszaken, financiën, gebouwbeheer en ICT. De instituten behouden hun identiteit en blijven ook werken aan onderzoek en documentatie op hun eigen onderzoeksterrein.

Het Huygens ING en het Meertens Instituut zijn in het kader van de nieuwe alliantie naar het centrum van Amsterdam verhuisd. Beide instituten vinden onderdak in het Spinhuis. Het IISG blijft vanwege de omvang van zijn archief- en bibliotheekcollectie op de Cruquiusweg in Amsterdam.

Bezoekadres Bedrijfsbureau KNAW HuC
Korte Spinhuissteeg 3
1012 CG Amsterdam
Postadres Bedrijfsbureau KNAW HuC
Postbus 10855
1001 EW Amsterdam

 

 

 

Bezoekadres Meertens Instituut
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam

Postadres Meertens Instituut
Postbus 10855
1001 EW Amsterdam
 

 

Persbericht 

Foto's van Gert Jan van Rooij