skip to main content

HERILIGION: Religie wordt cultureel erfgoed; cultureel erfgoed wordt religie

Het HERA -project 'Heritagization of Religion and Sacralization of Heritage' (HERILIGION) is van start gegaan. Het project onderzoekt de spanningen en paradoxen die opkomen wanneer religieuze plaatsen, objecten en praktijken tot erfgoed gemaakt worden. Wereldwijd worden religieuze gebouwen, voorwerpen en tradities geconserveerd en gewaardeerd als cultureel erfgoed, waarbij de oorspronkelijke spirituele dimensie naar de achtergrond verdwijnt. Tegelijkertijd krijgen culturele voorwerpen, tradities en bijzondere architectuur met erfgoedstatus een onaantastbare, welhaast sacrale betekenis. Dit project onderzoekt wat deze, vaak botsende, vormen van heiligheid, seculier en religieus, zeggen over onze tijd.

Het onderzoek vindt plaats in Denemarken, Nederland, Polen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast worden in het onderzoek ook vergelijkingen opgenomen met ontwikkelingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Het onderzoek zal vooral bestaan uit etnografisch veldwerk aangevuld met media- en discours-analyse en historische methodes.

Aan het Meertens Instituut zullen Irene Stengs en Ernst van den Hemel werken aan het deelproject 'Passion for the Passion'. In dit onderzoeksproject worden passiespelen, zoals Bach's Matthaus Passion, de Passiespelen Tegelen, en The Passion (EO/KRO) geanalyseerd. Specifiek wordt gekeken naar de hedendaagse populariteit en status van de verschillende passies, en de wijze waarop huidige opvoeringen van de lijdensweg van Christus' passies zich verhouden tot verbeeldingen van religieuze en seculiere gemeenschappen in het heden en verleden.

Foto: The Passion 2014 – Processie van boven – foto: Arjan Bokhorst