skip to main content

21 november 2016: Let’s talk about taal

KennisCafé heeft op 21 november 2016 een avond gewijd aan taal met wetenschappers en deskundigen want taal is overal. Het vormt de bril waarmee we naar de wereld kijken. Het geeft ons het gereedschap om kennis over te brengen, om iemand anders te overtuigen of om het oneens met elkaar te zijn. Maar taal beperkt ook onze mogelijkheden, want het geeft ons (ongemerkt) de kaders waarbinnen we denken en dromen. Bovendien is taal altijd in beweging: we lenen woorden uit andere talen of we verzinnen nieuwe woorden. Sommige woorden boomen ineens (mansplaning, 1:05:55), andere sterven een stille dood.

In gesprek met elkaar en presentator Martijn van Calmthout zijn: Hans de Bruijn, bestuurskundige TU Delft, columnist en schrijver, over taal en framing; Marc van Oostendorp, taalkundige bij het Meertens Instituut, over hoe je taal leert als baby, het effect van accenten en hoe we elkaar in hemelsnaam kunnen begrijpen terwijl we allemaal net even anders praten en Jacomine Nortier, taalkundige aan de Universiteit Utrecht over de relatie van taal met identiteit en cultuur.

De discussie is hier terug te zien via deBalie.tv.