skip to main content

Januari 2017: Koninklijke uitvaartrituelen in Thailand

Antropoloog Irene Stengs laat in het Vakblad Uitvaart zien dat het overlijden van koning Bhumibol Thailand op zijn kop zet. De Thaise regering heeft een jaar van nationale rouw afgekondigd en inmiddels berekenen hof-astrologen de gunstigse dag voor de crematie. Crematies zijn in Thailand belangrijke religieuze gebeurtenissen met rituelen die voor ons ongebruikelijk zijn. Zo wordt de brandstapelwagen waarop de urn van de koning op de dag van de crematie geplaatst wordt drie keer tegen de klok in rond het oude tempelcomplex in Bangkok geleid.

Irene Stengs is onderzoeker 'ritueel en populaire cultuur' aan het Meertens Instituut. Ze bestudeert ook moderne rouwrituelen in Nederland.  

Foto: Flickr.com, Evo Flash – Bangkok (CC BY 2.0)