skip to main content

Februari 2017: Het Wilhelmus in Belgiƫ

Van wie is het Wilhelmus? In januari verscheen het nieuwjaarsboekje van het Meertens Instituut, waarin deze vraag centraal staat. (Lees ook het artikel 'Computer als onderzoeksinstrument in de zoektocht naar de auteur van het Wilhelmus' uit de nieuwsbrief van het Meertens Instituut van januari 2017.)

Het nieuwjaarsboekje beschrijft hoe moderne computeranalyses ons een heel nieuwe richting opsturen in het onderzoek naar de herkomst van het huidige Nederlandse volkslied. De kandidaat die volgens de computer de beste papieren in huis heeft is de Vlaming Petrus Datheen (1531-1588), die in de achttiende eeuw nog spottend ‘dichter met de ezelsoren’ werd genoemd. Bij het onderzoek was een onderzoeker van het Meertens Instituut betrokken. (Zie ook het artikel op Kennislink dat in februari verscheen.)

In België is er in een aantal artikelen aandacht besteed aan het nieuws dat een Vlaamse dichter de tot nu toe anders geïnterpreteerde ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse volkslied een andere wending geeft: 

 ''Oproerkraaier' schreef Nederlandse volkslied' in de Gazet van Antwerpen (30 jan. 2017), 
 'Schreef Ieperling het Nederlandse volkslied?' in Focus WTV (31 jan. 2017),
 'Nou breekt hun klomp' in Nieuwsblad (31 jan. 2017).

Foto: Omslag 'Van wie is het Wilhelmus'?