skip to main content

NWO-subsidie voor intelligente zoekmachine voor verhalenbanken

De projectaanvraag ISEBEL van Theo Meder is gehonoreerd binnen het NWO-programma Digging into Data. Dit NWO-programma ondersteunt onderzoeksprojecten binnen de sociale en geesteswetenschappen die gebruikmaken van ‘big data’.

Binnen het project ISEBEL (Intelligent Search Engine for Belief Legends) wordt een intelligente zoekmachine ontwikkeld voor drie van ’s werelds grootste volksverhalenbanken: de Nederlandse Volksverhalenbank, de Deense UCLA-databank en de Mecklenburger databank WossiDiA. Hiermee wordt het mogelijk om grootschalig datagedreven onderzoek te doen naar volksverhalen. Het inhoudelijke onderzoek focust op wat gewone mensen in vroeger tijden geloofden, hoe mondelinge verhalen over magie, hekserij, spoken en bovennatuurlijke wezens zich verspreidden en hoe de traditie van verhalen vertellen verschilde in de drie geografische gebieden.