skip to main content

Maart 2017: Een stoet van zwijgende mannen en vrouwen door Amsterdam

In een nacht in maart trekt ieder jaar een stoet van duizenden zwijgende mannen en vrouwen door de binnenstad van Amsterdam. Deze Stille Omgang heeft oude papieren: het ritueel gaat terug op het Mirakel van Amsterdam, een wonder met een hostie uit 1345.
Eigenlijk gebeurt er maar weinig tijdens de Stille Omgang, die dit jaar in de nacht van zaterdag 18 maart op zondag 19 maart werd gehouden. Anders dan bij een gewone processie klinkt er geen geluid. Er zijn geen voorwerpen die worden meegenomen. Alleen wandelen, dat is alles. Maar achter de Stille Omgang verbergt zich een turbulente geschiedenis, zo weet etnoloog en hoogleraar Peter Jan Margry. Lees meer in het Reformatorisch Dagblad van 24 maart 2017.

Zie ook:

• Het artikel 'De stilte, de nacht en het wonder' in het Nederlands Dagblad van 17 maart 2017. 
• De lezingen over het Mirakel van Amsterdam op 5 april 2017 en 7 april 2017.
 
Foto: Flickr.com, The spire of the Heilige Stede above the Rokin door Aidan Wakely-Mulroney (CC BY-NC-ND 2.0)