skip to main content

Mei 2017: Banger dan na het kijken van een horrorfilm

"Ik was echt heel bang. Banger dan na het kijken van een horrorfilm. Bij een film zie je dat het nep is. Bij zo’n bericht ga je zelf fantaseren."

Het is inmiddels zo’n twee jaar geleden, dat voor het eerst massaal ‘horror-appjes’ werden rondgestuurd, digitale kettingbriefjes waarin iemand iets verschrikkelijks is overkomen en de ontvanger wordt gewaarschuwd voor het lot dat dreigt als hij het bericht niet doorstuurt.

De appjes gaan nog steeds rond en trekken de aandacht – niet alleen van kinderen maar ook van de media. Theo Meder, hoogleraar in Groningen en verzamelaar van Volksverhalen voor het Meertens Instituut, vertelt in NRC Handelsblad meer over de oorsprong van dit soort verhalen: "Van die oude volksverhalen tot de horrorappjes, ze appelleren allemaal aan het gevoel dat iets bovennatuurlijks mogelijk is.”

Tip uit de NRC

Mail de Nederlandse Volksverhalenbank