skip to main content

Louis Peter Grijp-lezing 2017 online terugkijken

Nu online: de tweede Louis Peter Grijp-lezing, die op 10 mei 2017 werd uitgesproken door Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, dichter en essayist:
 
De schaduw van 1585 en 1967. Laaglandse geschiedenis en hippiecultuur in het werk van de Vlaamse zanger Wannes Van de Velde. 
Toen Wannes Van de Velde (1937-2008) overleed, noemde The Independent hem even belangrijk voor het Vlaamse lied als zijn landgenoot Jacques Brel was voor het Franse. Dat was geen overdreven lof voor de zelfverklaarde Antwerpse "liekeszanger", al was het maar de halve waarheid. Van de Velde schreef inderdaad een aantal liedjes die klassiek zijn geworden, maar voorts geldt hij als de belangrijkste schakel tussen de orale liedtraditie die soms eeuwen teruggaat en de moderne wereld van de folkrevival en de singer-songwriters uit de jaren zestig. 
 
De Louis Peter Grijp-lezing wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de in 2016 overleden liedonderzoeker Louis Grijp; de lezing wordt jaarlijks op of omtrent 10 mei uitgesproken door een excellent onderzoeker op liedgebied. 

Bekijk de opname of lees het interview met Geert Buelens in de nieuwsbrief van mei