skip to main content

September 2017: Dealen met je dialect

Dealen met je dialect: zou je je accent of manier van praten aanpassen als je zou merken dat je met nadelige vooroordelen te maken krijgt? NOS op 3 wilde weten of dialectsprekers last hebben van negatieve reacties en zo ja, wat die reacties dan zijn. Er volgde een stormvloed aan reacties. Binnen een dag was de oproep op Facebook honderdduizenden keren bekeken, kwamen er 28.000 reacties op het bericht en werd de video massaal gedeeld. 

 
Onderzoek heeft aangetoond dat er ook meetbare verschillen zijn tussen dialectsprekers en sprekers van het standaard Nederlands, bijvoorbeeld op het gebied van scholing en inkomen. In een drietal video's zoomt NOS op 3 in op de vraag hoe dialecten mensen soms in de weg zitten. Bij het Meertens Instituut kwam NOS op 3 langs voor achtergrondinformatie over taalgebruik en dialecten.

Terugkijken: