10 oktober 2017

Verhaal van Giphart en literaire robot vanaf 1 november te lezen

Op 1 november is het zover: vanaf dan kan Nederland eindelijk het eindresultaat lezen van het unieke experiment dat Ronald Giphart aanging met de eerste literaire robot ter wereld.
Experiment tussen mens en machine
Wetenschappers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een zelflerende schrijfrobot en doopten hem AsiBot. Om de robot alvast wat literair gevoel bij te brengen, lieten de onderzoekers hem een bibliotheek van meer dan tienduizend Nederlandstalige boeken lezen. Vervolgens gingen Ronald Giphart en AsiBot samen het experiment aan: Giphart liet zich als eerste literaire schrijver ter wereld leiden door tekstsuggesties van een computer.

Geschenkboek
Het verhaal dat hierbij ontstond, 'De robot van de machine is de mens', is vanaf november te lezen tijdens de campagne Nederland Leest. De eerste alinea kunnen de bezoekers van onze site reeds lezen. De co-productie wordt toegevoegd aan het geschenkboek Ik, robot van Isaac Asimov. Alle bezoekers van openbare bibliotheken krijgen tijdens Nederland Leest van 1 tot en met 30 november 2017 Ik, robot cadeau. 
 

Onthulling van het verhaal en tournee van Ronald Giphart
Op woensdagmiddag 1 november onthullen we het hele verhaal van het unieke experiment bij de aftrap van Nederland Leest in bibliotheek Eemland in Amersfoort. Ronald Giphart vertelt daar over zijn bijzondere samenwerking met de robot en wetenschappers van het Meertens Instituut lichten op interactieve wijze toe hoe zij deze unieke robot hebben ontwikkeld. Ronald Giphart bezoekt in november meerdere bibliotheken in het land om te praten over zijn schrijfexperiment en robotica. Kijk op de website van Nederland Leest waar je hem kunt ontmoeten.