skip to main content

Iedereen mag met robot AsiBot schrijven

Zojuist is in bibliotheek Eemhuis in Amersfoort de uitkomst onthuld van het unieke Nederland Leest-experiment waarbij de literaire robot AsiBot, samen met bestsellerauteur Ronald Giphart een verhaal heeft geschreven. De robot werd ontwikkeld door taaltechnologen van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen.

Het is een wereldprimeur dat mens en machine op dit niveau hebben samengewerkt. Inmiddels heeft het experiment ook geresulteerd in een wetenschappelijke publicatie.

De robot van de machine is de mens

De titel van het verhaal De robot van de machine is de mens is door de robot bedacht. Het verhaal is toegevoegd aan het geschenkboek Ik, robot van Isaac Asimov, dat de hele maand november cadeau gedaan wordt door de openbare bibliotheek aan leden en niet-leden. Met een oplage van 250.000 exemplaren biedt het verhaal een onvergetelijke leeservaring aan heel veel mensen. De lezer zal zich voortdurend afvragen of een zin geschreven is door de robot of door de mens. En dat is precies wat Nederland Leest dit jaar met het thema robotica beoogt. 

Schrijven met AsiBot
 
Het experiment, speciaal voor Nederland Leest opgezet door het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen, draait om het brein van de robot, dat werd gevoed met een bibliotheek van meer dan 10.000 Nederlandstalige boeken. Met deze kennis kan AsiBot een tekst produceren die een algemeen taalmodel overstijgt en literair mag worden genoemd. De belezen bot kan al zelfstandig en niet voorgeprogrammeerd een aantal alinea’s produceren, maar een logisch, coherent verhaal met helder plot lukt hem nog niet. Het unieke karakter van het experiment schuilt dan ook in de samenwerking met een bestsellerauteur van vlees en bloed. Vanaf 6 november kunnen geïnteresseerden zelf aan de slag en samen met AsiBot een verhaal schrijven via www.asibot.nl
 
Ronald Giphart
 
Auteur Ronald Giphart (1965) is onder andere bekend van zijn bestsellers Ik ook van jou en Phileine zegt sorry. In november is hij ambassadeur van de campagne Nederland Leest en zal hij lezingen geven in bibliotheken in het hele land. Kijk hier voor de data van de tournee.
 
Nederland Leest de toekomst (en debatteert daarover)
 
De grootste bibliotheekcampagne van het jaar gaat om leesbevordering, maar de bibliotheek is ook een belangrijke plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s. De hele maand november staat robotica centraal en organiseren bibliotheken lezingen, workshops, filmvoorstellingen en gesprekken met robots. Meer informatie over de activiteiten.