skip to main content

Oktober 2017: Meer verantwoordelijkheidsgevoel door planten

Ze zijn er nog altijd: Floralia-verenigingen met leden die ieder jaar stekjes opkweken tot volwassen, liefst prijswinnende planten. Floralia begonnen ooit als een manier om de arbeidersklasse te verheffen, maar tegenwoordig zijn ze vooral een sociaal bindmiddel in kleine gemeenschappen.

Zorgen voor plantjes zou de ‘arbeidende stand’ goed doen, zo was de idealistische gedachte. De verantwoordelijkheid voor planten zou de werkman aan huis binden en afhouden van minder gewenste vormen van vermaak: kermis, drank. Planten verzorgen deed, dacht men, ongewenste karaktertrekken als ruwheid en zelfzucht verdwijnen. Orde en regelmaat kwamen daarvoor in de plaats. Lees meer in het artikel van het Straatjournaal.

Het artikel is tot stand gekomen met bronnen van het Meertens Instituut. Lees hier het cahier "Floralia in Nederland in het laatste kwart van de negentiende eeuw" (1990) van John Helsloot.