skip to main content

Oktober 2017: Wat vieren we tijdens ‘All Hallows Eve’, oftewel Halloween?

Op 31 oktober wordt zowel de reformatie herdacht (zie onze mediabijdrage) als ook Halloween gevierd. Halloween, oftewel 'All Hallows Eve' (Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen) is van origine geen Nederlandse traditie, maar het feest wint aan populariteit. Wat wordt er eigenlijk gevierd, en waarom wordt Halloween ook in Nederland steeds groter? Lees het antwoord van etnoloog Peter Jan Margry in NRC: "Door bestaande tradities als Sint Maarten en de aantrekkelijkheid van griezelen is Nederland ontvankelijk voor Halloween. Daarnaast past het in de algemene ‘festivalisering’ van de de samenleving."

Bovendien neemt Nederland steeds meer feesten uit andere landen en culturen over. Dat ligt deels aan de globalisering, meent onderzoeker Sophie Elpers van het Meertens Instituut. "Denk aan de kortingsdagen Black Friday en Cyber Monday rond Thanksgiving. Maar ook islamitische feesten worden populairder in ons land." Kijk verder naar het interview met Sophie op nos.nl en op RTV Utrecht
 

Naar het Meertens feestdagen-ABC