skip to main content

Nieuwsbrief februari 2018

In de nieuwsbrief van februari een interview met muziekwetenschapper Berit Janssen. Zij deed promotieonderzoek aan het Meertens Instituut naar terugkerende elementen in variaties van melodieën. Ze ontwikkelde een computerprogramma waarmee ze 1700 melodieën kon vergelijken op basis van hun notenschrift. De promovenda maakte daarbij gebruik van de Nederlandse Liederenbank, met name de volksliederen die indertijd verzameld zijn door Wil Scheepers en Ate Doornbosch.

Verder in de nieuwsbrief aandacht voor nieuw toegekende onderzoeksprojecten. Het gaat onder meer om onderzoek naar het negentiende eeuwse Amsterdams, veranderingsprocessen binnen het Standaardnederlands en een documentaire over de Nederlandse identiteit en het Wilhelmus. De Vraag van de Maand gaat over de Amsterdamse woorden 'pa – en malappen'.

foto: Geheugen van Nederland