In de media

Februari 2018: Laatste deel ‘Das Büro’ verschenen in Duitsland

In Duitsland is pasgeleden het zevende en laatste deel van Das Büro (Het Bureau) verschenen. De radiozender Deutschlandfunk was bij ons te gast en maakte een uitgebreide reportage over de werkzaamheden van J.J. Voskuil aan het Meertens Instituut. De radio-uitzending biedt niet alleen een stukje geschiedenis van het Meertens Instituut op maar liefst drie locaties, maar ook een inkijk in de romanreeks.

Aan het slot vatten onze oosterburen het literäre Erbe van Voskuils zevendelige roman mooi samen: in de reeks wordt het onderzoek van het bureau geportretteerd als 'buitenissige hobby'. In werkelijkheid hebben de systematisch verzamelde data fundamenteel bijgedragen aan volkskundig onderzoek. Hierdoor is het Meertens Instituut tot over de landsgrenzen een gevestigde naam. De focus van het instituut ligt tegenwoordig op de hedendaagse variaties en verschijnselen van de Nederlandse taal en cultuur. Luistertip! (Voertaal Duits.)

Foto: Herengracht 60 in Amsterdam, waar J.J. Voskuil tot 2008 woonde. Door Katharina Borchardt.