In de media

Maart 2018: Een verwrongen wiel als uiting van rouw

De dood van sommige publieke figuren zet aan tot massale emoties die soms lang voortduren. De weduwe van Eberhard van der Laan heeft een column in Het Parool over de dood van haar echtgenoot en nog steeds zijn er ieder jaar herdenkingsconcerten voor André Hazes. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over de uiting van collectieve rouw die opvallende vormen kan aannemen. Dat doen zij samen met Irene Stengs, bijzonder hoogleraar antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de VU, en verbonden aan het Meertens instituut. 

Stengs raakte geïnteresseerd in Nederlandse hedendaagse herdenkingsrituelen na de dood van Pim Fortuijn. Het viel haar op dat de uitingen van publieke rouw die zij waarnam – met name het neerleggen van attributen bij de plek des onheils – gelijkenissen vertoonden met de Thaise herdenkingscultus die zijn eerder bestudeerd had. Haar interesse voor een fenomeen was gewekt. Bovendien in deze uitzending: hoe werd er gerouwd om koninginnen Wilhelmina en Juliana en hoe zal dat bij prinses Beatrix verlopen?

Luister naar de podcast Onder Mediadoctoren bij BNR.

Foto: Irene Stengs, 2017