skip to main content

April 2018: Kortingsactie op zondag wordt religieuze rel

Een kortingsactie op zondag: pompstation De Haan in het Zuid-Hollandse kustplaatsje Ouddorp hoopte hiermee toeristen te lokken die op weg naar huis nog snel even hun auto voltanken. Maar juist op die dag regeert de zondagsrust en dus voelden gelovigen zich benadeeld. Het conflict dat erop volgde lijkt onderdeel te zijn van een landelijke trend, waarbij gelovigen en ongelovigen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. 

Volgens religiewetenschapper Ernst van den Hemel, verbonden aan het Meertens Instituut, wordt het debat over geloof steeds meer gepolariseerd. 'Mede door de toenemende media-aandacht voor het onderwerp.' Maar er is meer aan de hand: terwijl de protestantse en katholieke Kerk jaarlijks minder leden krijgen, geldt dit in mindere mate voor het orthodox-protestantisme. Geloof wordt voor die groep juist een steeds bewustere keuze. Anderzijds positioneren verdedigers van seculiere waarden zich feller tegenover geloofsgroepen die deze waarden anders interpreteren.
Lees verder in De Volkskrant.

Foto: Simone Wolff