skip to main content

Beeldenbank uitgebreid met trefwoorden en verwijzingen

Na het overlijden van Sjef van den Bosch (1938-2008) verwierf het Meertens Instituut zijn collectie miniatuurbeelden. Het gaat vooral replica's van Nederlandse beelden, waaraan verhalen zijn verbonden in de vorm van een sprookje, sage, legende, spot- of bijnaam, gezegde of liedje.

Destijds is de Beeldenbank opgezet om deze collectie te ontsluiten en online te raadplegen. Nu tien jaar later is deze vernieuwd en uitgebreid met trefwoorden en verwijzingen naar de bundel Verhalen van Stad en Streek, de Verhalenbank, en de Liederenbank.

De Collectie Sjef van den Bosch is een tastbaar overzicht van hoe steden en dorpen zich verhalen toe-eigenen, vooral op initiatief van plaatselijke en regionale VVV's, middenstanders en carnavalsverenigingen. De collectie sluit aan bij het project Communities claiming tales (2006-2010) dat afgesloten werd met de publicatie van Verhalen van stad en streek: sagen en legenden in Nederland (Amsterdam, 2010).

Een artikel in Vertelcultuur 4 (2017/1, p. 11-16 ) bevat meer informatie over de Collectie Sjef van den Bosch en de Beeldenbank.

Items als o.a. het Vrouwtje van Stavoren, Jacoba van Beieren en Koningin Wilhelmina zijn gebruikt bij de tentoonstelling 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013). De foto's van de replica's van de beelden van de Scheper (Emmen, Scheper ziekenhuis) en de Maastrichter Geis (Maastricht) worden gebruikt in de digitale oeuvrecatalogus van Mari Andriessen.

Foto: Vrouwtje van Stavoren (Collectie Sjef van den Bosch, Archief Meertens Instituut) (foto Ineke Meijer)