skip to main content

App ‘Sjtumme va Limburg’ binnenkort online

In de loop van 2018 wordt de app Stimmen uitgebreid voor het Limburgs: Sjtumme van Limburg. Deze app is in staat via een quiz te raden waar een spreker van het Limburgs vandaan komt.

De gebruiker van de app spreekt hiervoor woorden in het Limburgs in. De data die de app op deze manier verzamelt, worden gebruikt voor onderzoek naar meertaligheid. Op den duur worden de data ook beschikbaar gesteld aan bedrijven die spraaktechnologie gebruiken. Dat moet ertoe leiden dat ook Limburgs gesproken kan worden tegen bijvoorbeeld Siri, de spraakcomputer op de iPhone. Die is nu alleen in het Nederlands.

Sjtumme va Limburg heeft subsidie gekregen van het Meertens Instituut en de Raod veur ’t Limburgs. Er worden ook projecten voor het Nedersaksisch en het Zeeuws ontwikkeld. Hierover wordt op later tijdstip meer informatie gedeeld.

Lees meer over Sjtumme.
Lees de blog van bijzonder hoogleraar Leonie Cornips om meer te leren over onderzoek naar het Limburgs, en de activiteiten die zij uitvoert.