skip to main content

Nieuwe folkmuziek geïnspireerd door Onder de Groene Linde

Deze week verscheen de cd Hogelieder en de slieder en de kierekarikee van de Utrechtse folkband Moi, le voisin. De band werd in 2005 opgericht door drie neerlandici, onder wie Laurens Ham, nu docent-onderzoeker Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. De cd bevat 10 bewerkingen van Nederlandse volksliederen uit de collectie Onder de Groene Linde: een populair radioprogramma uit de periode 1957-1993. De liederen die voor het programma verzameld werden door Ate Doornbosch zijn ondergebracht bij het Meertens Instituut en ontsloten via de Liederenbank

Vanaf de eerste uitzendingen werden muzikanten geïnspireerd door Onder de Groene Linde en dat loopt door tot de dag van vandaag. Zo bracht de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland in 2013 een cd uit met 52 oude Zeeuwse liedjes. In datzelfde jaar verscheen de cd Melk en Honing van het Pauni Trio met bewerkingen van volksliederen uit deze collectie. In 2017 was er de cd Linden van Kristina Fuchs, met 11 nummers uit Onder de Groene Linde. Momenteel loopt ok een compositieopdracht op basis van Onder de Groene Linde door Julia Tom, celliste bij het concertgebouworkest.

Lees meer op Neerlandistiek

foto: cover Hogelieder en de slieder en de kierekarikee