skip to main content

Mei 2018: Livestream van de discussieavond ‘Nederlandse letteren, vervagende grenzen’

Uit het recent verschenen werk Geschiedenis van de literatuur in Limburg blijkt dat in Limburg boeken vroeger in maar liefst 5 talen verschenen. Dat moest ook wel, want de regio was een belangrijk knooppunt voor Europa: omgeven door België, Duitsland én Nederland. Hoe heeft deze geografische positie literatuur uit Limburg beïnvloed? En hoe heeft dit vervolgens de Limburger gevormd?

Om op deze vragen een antwoord te krijgen organiseerde podium De Balie op 30 mei de discussieavond 'Nederlandse letteren, vervagende grenzen'. Tijdens deze avond gingen verschillende schrijvers uit Limburg en andere plekken van de wereld dieper in op de betekenis van plaats voor literatuur. Wat betekent een woonplaats voor de manier van schrijven, voor het creatieve proces, en verschilt dat gevoel per stad, en misschien wel per schrijver? Onder meer Abdelkader Benali, Sasja Janssen, Joep Leerssen en Thomas Vaessens deden aan de discussie mee.

In het tweede deel van de avond stond de positie van de regio Limburg centraal. Limburg heeft een unieke ligging in veel opzichten, al in de middeleeuwen was het een verbindende plek. Kan de Europeaan van nu iets leren van de veeltalige, en veelzijdige identiteit van de Limburger? De burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake en Liliane Ploumen, lid van de Tweede Kamer voor de PdvA, spraken over de positie van Limburg op nationaal en internationaal niveau.

De livestream van het discussieavond is nu voor iedereen terug te kijken.