18 juli 2018

Evaluatierapport Meertens Instituut gepubliceerd

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) heeft vandaag op haar website het rapport gepubliceerd van een internationale commissie die het onderzoek van het Meertens Instituut volgens het Standard Evaluation Protocol heeft geëvalueerd.
 
Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. De commissie kenmerkt het onderzoek van het Meertens Instituut als over het algemeen excellent; het behoort in sommige gevallen zelfs tot de wereldtop. De publicaties zijn van hoge kwaliteit en de internationale zichtbaarheid is goed. De onderzoeksgroepen zijn weliswaar klein maar hebben een opvallend grote impact.
 
Ook in de zelfgekozen publieke rol heeft het Meertens Instituut veel impact, mede dankzij de vanzelfsprekende relevantie van de onderzoeksthema’s voor het grote publiek.
 
De oprichting van het KNAW Humanities Cluster wordt door de commissie toegejuicht. De mogelijkheden die de samenwerking met het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis biedt voor de ontwikkeling van nieuwe digitale methoden en technieken, acht men van groot belang. Het Meertens Instituut heeft in de afgelopen periode met in het oog lopende digital humanities-projecten laten zien in de voorhoede te staan van paradigma-overstijgend digital humanities-onderzoek..