skip to main content

Nederlandse tradities door het oog van Rosa Verhoeve (1959-2018)

Onlangs hebben wij met droefheid kennisgenomen van het overlijden van Rosa Verhoeve op 27 juni 2018.

Rosa Verhoeve volgde de opleiding beeldhouwkunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar passie en beroep zou echter fotografie worden. Niettemin hebben haar documentaire foto’s vaak ook een gebeeldhouwd, artistiek karakter, zozeer probeerde ze haar onderwerpen op een andere manier, ‘van binnenuit’ in beeld te brengen. In het kader van het onderzoeksproject 'Dutch Rituals. Hedendaagse kalenderfeesten in Nederland' dat in 1998 aan het Meertens Instituut startte, was ze gevraagd om ‘typische’ Nederlandse tradities in beeld te brengen. Van het draaksteken, driekoningenzingen tot het Rotterdams Zomercarnaval. Een deel van de foto’s werd materieel aangekocht en siert sindsdien een aantal kamers van het instituut. Niet alleen fotografeerde ze traditionele cultuur in Nederland, ze ontving een van de prijzen verbonden aan de Zilveren Camera Award 2005 voor haar reportage over drie Ethiopische jeugdcircussen. Als eerbetoon aan Rosa geven wij hier een selectie uit het werk dat ze voor ons maakte.

Foto door Rosa Verhoeven. De auteursrechten op deze foto berusten bij de Stichting Dutch Rituals.