skip to main content

Koning bezoekt het Humanities Cluster en het NIAS van de KNAW

Zijne Majesteit de koning heeft op woensdag 29 augustus 2018 een bezoek gebracht aan vier vooraanstaande onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). 

Het werkbezoek begon bij het Humanities Cluster. Daar werd de koning welkom geheten door Wim van Saarloos, president van de KNAW en de directeuren van het cluster. Na een kort onderhoud wandelde de koning met het gezelschap door het Spinhuis. Eeuwen geleden was dit een plek waar arme en bedelende vrouwen werden opgesloten om te naaien en spinnen. Tegenwoordig is het een moderne werkplek voor wetenschappers en ondersteunend personeel. De koning ging er met enkele wetenschappers in gesprek over moderne, vaak digitale, methoden en technieken om eeuwenoude onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden.

Folgert Karsdorp ontwikkelt aan het Meertens Instituut computermodellen om teksten te analyseren en te genereren. Vorig jaar ontwikkelde hij samen met onderzoekers uit Antwerpen de literaire robot Asibot. De teksten die Asibot produceerde bewerkte Ronald Giphart vervolgens tot een verhaal. Speciaal voor Lowlands ontwikkelde Karsdorp dit jaar met zijn Antwerpse collega’s een hiphopgenerator. In de MC Turing-test moet de deelnemer een onderscheid zien te maken tussen computer-gegenereerde teksten en echte rapteksten. Ook de koning mocht vanmiddag deelnemen aan het experiment, en scoorde net iets hoger dan de gemiddelde Lowlands-bezoeker.

Vervolgens bezocht koning Willem-Alexander het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW).Daar sprak hij met directeur Jan Willem Duyvendak en fellow Joep Leerssen. Professor Leerssen vertelde over zijn onderzoek naar banaal nationalisme, de manier waarop samenzang het wij-gevoel voedt en hoe methoden uit de digital humanities een verschijnsel als nationalisme kunnen visualiseren.

Over de KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum, de stem en het geweten van de Nederlandse wetenschap. Zij ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Zij is verantwoordelijk voor vijftien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap behoren en internationale faam genieten. De koning is beschermheer van de KNAW. 

Foto's: Milette Raats voor KNAW