skip to main content

September 2018: ‘Taal is de sleutel tot echte artificiële intelligentie’

Rappende robots, algoritmes die online racisme opsporen in teksten of op pedofielen jagen. Waar taal en technologie elkaar kruisen, ontstaat op dit moment een van dé onderzoeksdomeinen van de toekomst. Aan het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen wordt er volop op ingezet. Zo ontwikkelde Folgert Karstdorp (Meertens Instituut) samen met zijn Antwerpse collega's Mike Kestemont en Enrique Manjavacas MC Turing, de rappende robot. 

 De wetenschappers voedden hun ‘rapper’ met 66.000 teksten van Engelstalige rapnummers. Het neuraal netwerk dat achter MC Turing schuilgaat, leert met de techniek van machine learning in dat corpus van letters en woorden patronen herkennen. ‘Na een tijd heeft het algoritme door hoe een tekst wordt opgebouwd’, zegt Kestemont, letterkundige aan de Universiteit Antwerpen. ‘Als je het maar genoeg naar hiphop laat ‘luisteren’, is het na een tijd in staat om op basis van één letter te bepalen welke letter er waarschijnlijk op zal volgen. En zo rollen er na een tijdje hele teksten uit.’ Lees verder bij De Tijd.

Foto: Het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen laten 'echte' rappers met de raprobot experimenteren op Lowlands Science, augustus 2018.