3 oktober 2018

Klankkast Mia spreekt dialect in Limburgse verzorgingstehuizen

Wat betekent het als je je eigen dialect kunt spreken als je in een verzorgingstehuis zit? Dat onderzocht cultureel antropologe Jolien Makkinga samen met hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips (Universiteit Maastricht, Meertens Instituut). Kan het spreken in je eigen dialect, je gevoel van autonomie beïnvloeden?

Dialect als medicijn, als wapen, als troost. Je eigen taal; daarin ben jij alleen immers de baas. Nu kun je de resultaten van een dergelijk belangrijk onderzoek in boekvorm presenteren, maar ze dachten: kunnen we dat ook niet laten horen? Zo ontstond de samenwerking met Stichting Laudio die dit onderzoek nu vertaalt naar de bijzondere presentatie Mia, die deels gesubsidieerd is door het Meertens Instituut.

De gesprekken met bewoners van Maastrichts Envida-zorgcentrum Lenculenhof vormden de basis van het onderzoek en ook van Mia: een speciaal ingerichte kamer waar je letterlijk een Limburgse klankkast in kan wandelen. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’.

Podcast

De klankkast MIA is ook te beluisteren vanuit je eigen woonkamer als podcast via deze link.

Meer informatie

Mia reist door Limburg en is te beleven van:

  • 1 tot 21 oktober in Envida-zorgcentrum Lenculenhof in Maastricht;
  • 26 oktober tot 25 november in Envida zorgcentrum La Valance in Maastricht;
  • Vanaf december in het Limburgs Museum in Venlo. Meer informatie is te vinden op www.stichtinglaudio.nl

Dowload hier het volledige persbericht

Interview met Jolien Makkinga in de Lenculenhof bij RTV Maastricht (tussen 2:24 en 4:24)