Publicatiedatum: 3 oktober 2018

Lancering onderzoeksportal Nederlab

“Als je met één muisklik toegang zou hebben tot 41 miljoen oude en nieuwe Nederlandse teksten en 18 miljard woorden, wat zou je dan willen weten?” Met deze zin presenteert ‘Team Nederlab’ het onderzoeksportaal binnenkort bij diverse evenementen en gelegenheden. Van het vroegste Middelnederlands tot Nederlands uit de eenentwintigste eeuw: in Nederlab zijn miljoenen oude en nieuwe teksten voor het eerst op één plek doorzoekbaar gemaakt (lees meer). Aan u willen we graag persoonlijk vertellen welk een schat aan informatie Nederlab in zich herbergt.

Met veel plezier nodigen wij u daarom uit voor de lancering van Nederlab met bijdragen van diverse wetenschappers op vrijdagmiddag 26 oktober. Wij laten u zien welke nieuwe mogelijkheden Nederlab biedt voor onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur.

Programma

13:00 Ontvangst met een broodje
13:30 Voorwoord: schrijver/dichter/cabaretier/columnist Frank van Pamelen
13:45 Welkom en terugblik: Antal van den Bosch (Meertens Instituut) en Frieda Steurs (Instituut van de Nederlandse Taal)
14:00 Demonstratie door Hennie Brugman (Meertens Instituut)
14:30 Katrien Depuydt (Instituut van de Nederlandse Taal) met userscenario/onderzoeksvraag
15:00 Marieke van Erp (Digital Humanties Lab, KNAW Humanities Cluster) en Corina Koolen (Huygens ING) met use cases
15:30 Oplossing schatzoekopdracht (zie onder)
15:45 Afsluiting
16:00 Borrel

Schatzoeken

Een ‘schat aan informatie’ beloofden we u al in de inleiding. Welke informatie uit Nederlab te halen is, ervaart u nog beter als u zelf in Nederlab gaat speuren. Daarom krijgt u een ‘schatzoekopdracht’ mee, een kleine uitzoekopdracht die u thuis kunt voorbereiden. De opdracht is uiteraard facultatief. De opdracht luidt: Wat is het vroegst gedateerde gebruik van het woord ‘pop’ in de betekenis van ‘popmuziek’? (Hint: experimenteer met ‘geavanceerd zoeken’.)

U kunt uw antwoord tot vrijdagochtend 26 oktober sturen naar Simone Wolff. Degene die de vroegste vermelding weet te vinden, wint een boekenpakket van het Meertens Instituut. Tijdens de lancering zullen we onthullen wie de vroegst gedateerde treffer gevonden heeft.