skip to main content

Quiz: Hoe goed is jouw Amsterdams?

Je weet vast wel wat een habbekrats betekent, of de mazzel! Maar ken je ook andere typisch Amsterdamse woorden? En hoe staat het met je Bargoens, de taal van dieven, zwervers en schooiers? Doe de test bij Quest en kom erachter! Aan het eind van de test krijg je je resultaten te zien, en daar wordt ook een verklaring gegeven van de Amsterdamse woorden. Maak de test dus helemaal af om de toelichting te zien.

Deze test is gemaakt door Nicoline van der Sijs en Kristel Doreleijers van het Amsterdamse Meertens Instituut. De test is gebaseerd op een reconstructie van de 19e-eeuwse Amsterdamse dialecten die is gemaakt ten behoeve van het project Amsterdam Time Machine. In de 19e eeuw zouden er maar liefst 19 verschillende Amsterdamse ‘tongvallen’ hebben bestaan (zie de kaart): van het Kalverstraats, ‘het beste en welluidendste amsterdamsch’ tot het Duvelshoeks, dat ‘in zijn platste platheid, doormengd [was] met tal van woorden uit de dieve- en bedelaarstaal’.

Ben jij ook zo gek op taal? Kom dan op vrijdag 9 en zaterdag 10 november naar het DRONGO talenfestival in Nijmegen! Het Meertens Instituut is er aanwezig met een stand en presenteert de Amsterdam Time Machine.

 

Foto rechtsboven: Flickr.com, Mariano Mantel CC BY-NC 2.0