skip to main content

November 2018: Van deur naar deur met Sint Maarten

Op zondag 11 november is het Sint Maarten. In grote delen van Nederland wordt Sint Maarten gevierd en gaan kinderen met een lampion van deur naar deur voor een snoepje. Zo ook in Amsterdam. Om iets meer over de viering van deze dag in Amsterdam te weten te komen, benaderde de gemeente etnoloog Peter Jan Margry van het Meertens Instituut.

Zelfs in 1830 werd Sint Maarten al in Amsterdam gevierd, weet Margry te vertellen. Maar de burgemeester was er niet blij mee… Op een plakkaat dat in de stad hing, stond het volgende: 'Burgemeester en Wethouderen der Stad Amsterdam, ontwarende hoe sints eenigen tijd des avonds troepjes Kinderen met zoo gezegde Sint-Maartens-Liedjes en ongepaste uitbreidingen daarvan de Ingezetenen overlast doen, aan de Huizen aanschellen en giften afvragen.’ Lees verder op de website van Gemeente Amsterdam.

Foto: Simone Wolff