skip to main content

Elise ’t Hart – Hoe klinkt de tijd?

Krakende vloeren, rinkelende kopjes en trillende telefoons. Eigenlijk willen de onderzoekers van het Meertens Instituut de huisgeluiden niet in de opnames horen. De focus ligt immers op dialecten, liedjes of volksverhalen. Maar voor Elise ’t Hart, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en oprichter van het Instituut voor Huisgeluid, zijn deze geluiden juist interessant en voor haar bezit de audiocollectie van het Meertens Instituut dan ook een verborgen schat aan informatie. 

Voor meer informatie over de audiocollecties kunt u terecht bij Douwe Zeldenrust.

 

AUDIO: INTRODUCTIE PODCAST

PODCAST #1

PODCAST #2

PODCAST #3

Uit het archief

LOUISE KAISER ZINGT 'A'

In het audioarchief van het Meertens Instituut zit een grote hoeveelheid bijzondere opnames van Louise Kaiser. Een deel van deze collectie is opgenomen op wasrollen. Steeds wanneer Kaiser een opname startte op wasrol, zong ze een 'A'. Ik heb de 'A's verzameld en achter elkaar geplakt, een miniatuurconcert is het resultaat.

'Louise Kaiser (1891-1973) was de eerste vrouwelijke lector van de UvA. Kaiser geldt als een pionier in de fonetiek. In haar onderzoeksmethoden was zij haar tijd vooruit. Zo experimenteerde zij met geluidsapparatuur en maakte zij als eerste in haar vakgebied gebruik van grote aantallen proefpersonen.' (Meertens Instituut)

HET VERHAAL VAN OT EN SIEN

HOE KLINKT DE TIJD: IJLST

HOE KLINKT DE TIJD: ADUARD