skip to main content

December 2018: Waarom ‘ja’ zeggen tegen het alternatieve?

Arjen Lubach serveerde alternatieve geneeswijzen in Zondag met Lubach af als 'onbewezen ideetjes'. En zorgverzekeraar CZ knikkert 'belachelijke behandelingen' uit het aanvullende pakket. Of je het nou verkettert of aanbidt, vraag blijft: waarom staan zovelen open voor niet wetenschappelijke therapieën?

Minstens 35 procent van de Nederlanders doet wel eens iets ’alternatiefs’, berekende professor Peter Jan Margry, schrijver van het boek Healing en alternatief genezen. Een culturele diagnose. Dat varieert van mindfulness, magnetiseren tot muziekwaterbedtherapie. Vooral acupunctuur en homeopathie blijven hot. „De behoefte is groot. Vooral onder hoogopgeleiden”, zegt Margry, onderzoeker bij het Meertens Instituut. Waarom zijn onbewezen behandelwijzen zo geliefd? Aan het woord: oud-arts en woordvoerder van de Vereniging tegen Kwakzalverij Cees Renckens uit Hoorn, voorzitter Marja van der Schilt van de Koepel Alternatieve Behandelwijzen uit Zaandijk en Peter Jan Margry. Zeven redenen waarom mensen alternatieve therapie omarmen: lees verder in het artikel in het Noord-Hollands Dagblad van 8 december 2018. 

Foto: Simone Wolff