skip to main content

De keuze van Diedrik van der Wal en Kim Broek: 25.000 kerstkaarten

Het Meertens Instituut bezit ruim 80.000 boeken, 4.000 tijdschrifttitels, ruim 50 digitale collecties, duizenden uren aan geluidsmateriaal en ongeveer 500 archieven. Samen vormen zij een unieke bron van informatie over Nederlandse taal en cultuur. Medewerkers van het Meertens Instituut kiezen in deze rubriek een favoriet of toepasselijk collectiestuk en lichten het belang van dit stuk toe.

Bibliotheekmedewerkers Diedrik van der Wal en Kim Broek kozen collectiestuk 531: 126 plakboeken met – geschat – 25.000 kerstkaarten.

Het zijn stapels met dozen: de kerstkaarten die mevrouw Liesbeth Fens-Strijd gedurende vijftig jaar verzameld en in 2007 aan het Meertens Instituut geschonken heeft. De naar schatting 25.000 kaarten zijn thematisch ingedeeld en ingeplakt in 126 albums. Ze zijn zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Nederland en Engelstalige gebieden. Sommige plakboeken bevatten ander kerstdrukwerk zoals postzegels. De plakboeken en kerstkaarten zijn beschreven en verpakt door onze bibliotheekvrijwilliger Kim Broek.

Het Meertens Instituut onderzoekt de kerstkaart als verschijnsel in het geheel van kersttradities, als fenomeen van het sociaal gedrag rond Kerstmis. Kerstkaarten zijn alleen bruikbaar voor onderzoek als ze gedateerd en gelocaliseerd zijn. Zowel de voorzijde als de achterzijde van de kerstkaart zijn interessant voor onderzoek. Welke constanten en veranderingen laten zich ontdekken in de voorstellingen op de voorzijde, de manier van voorstellen en de thematiek van de voorstelling? Zijn de teksten op de voorzijde religieus (protestants, rooms-katholiek), seculier, grappig, serieus? Voor onderzoek naar de achterkant van de kaart, de geschreven teksten, is ook een datering nodig: de datum boven de tekst en/of de postzegel. Wie schreef wat, wanneer en aan wie en wie kreeg welke afbeelding? 

Het Meertens Instituut wenst u hele fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!