skip to main content

Januari 2019: What’s in a name? De tijdgeest!

De voornamen die kinderen krijgen, tekenen een samenleving. Al die ouders die maken een individuele keuze, maar opgeteld bieden die gekozen voornamen een inkijkje in de tijdgeest. Dat maakt het interessant om patronen te zoeken in de namen die ouders kiezen. 

 
Nederland heeft in het namenonderzoek een grote voorsprong. Stephen Bush, een onderzoeker van de universiteit van Oxford, moest veel moeite doen om een voornamendatabase met Britse voornamen te mogen gebruiken, maar Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar de volledige namen van inwoners voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar zijn. De voornamendatabank die de taal- en naamkundige Gerrit Bloothooft samen met het Meertens Instituut ontwikkelde, is ook voor het publiek vrij toegankelijk. Lees verder in Trouw.

Foto: Simone Wolff