skip to main content

Nieuw in de bibliotheekcollectie: Wetenschapsgeschiedenis

Door een schenking is de gezamenlijke bibliotheek van het Meertens Instituut en Huygens ING uitgebreid met een rubriek Wetenschapsgeschiedenis. Dat is al jaren een onderzoeksgebied binnen Huygens ING, maar tot nu toe werd de geschiedenis van de wetenschap slechts incidenteel gecollectioneerd in de bibliotheek.
De verzameling boeken werd geschonken door Frans van Lunteren, Hoogleraar Geschiedenis van de Natuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar vanwege Teylers Stichting. Het betreft boeken over de volle breedte van het onderwerp, maar de nadruk ligt op de moderne tijd, en daarbij vooral de geschiedenis van de natuurkunde. Er is geselecteerd op titels met een wat breder belang, inclusief wetenschafsfilosofie en bredere, diachrone geschiedenissen. 
 
Wie langs de kast loopt ziet dat grote namen als Darwin en Einstein, maar ook Lou de Jong en Kamerlingh Onnes zijn vertegenwoordigd. Daarnaast is er in de collectie ook een aanzienlijke hoeveelheid overkoepelende werken opgenomen over de wetenschapsgeschiedenis van een compleet vakgebied als scheikunde of biologie.
 
De ongeveer 250 boekwerken zijn de afgelopen maanden toegevoegd aan de catalogus en nu beschikbaar voor bibliotheekgebruik. De nieuwe rubriek Wetenschapsgeschiedenis kan worden geraadpleegd in de bibliotheek op de zolder van het Bushuis.