skip to main content

Taalkundigen Meertens Instituut winnen LOT Populariseringsprijs 2019

Onze taalkundigen Kristel Doreleijers (foto), Mathilde Jansen en Nicoline van der Sijs hebben op 2 februari de LOT Populariseringsprijs 2019 gewonnen. De Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap (LOT) reikt deze prijs jaarlijks uit aan de wetenschapper met het beste plan om een taalwetenschappelijk onderwerp bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. 

 
Doreleijers, Jansen en Van der Sijs gaan een nieuwe website maken die scholieren laat kennismaken met taalkundige onderzoeksmethoden. Deze website wordt een aanvulling op de reeds bestaande website Profielwerkstuk Taalkunde. "Op Profielwerkstuk Taalkunde staat vakinhoud centraal, zoals informatie over verschillende takken van de taalkunde, ideeën voor profielwerkstukken en leestips, waarmee scholieren doorgaans vlot een interessante onderzoeksvraag weten te formuleren", aldus Doreleijers, de drijvende kracht achter de website. "Het is de bedoeling dat de nieuwe website scholieren vervolgens onderzoeksvaardigheden aanleert die nodig zijn voor het uitvoeren van het onderzoek. We gaan hierbij uit van vragen zoals: 'Hoe pak je zo'n taalkundig onderzoek eigenlijk aan?', en: 'Welke methoden van taalonderzoek zijn er allemaal?'"

De onderzoekers zullen ook de databanken van het Meertens Instituut bij hun plannen betrekken en op de website tonen hoe scholieren de databanken bij onderzoek kunnen inzetten. Denk hierbij aan Nederlab, de Nederlandse Dialectenbank, de Etymologiebank, de DynaSAND en de diverse naamkundige databanken.