skip to main content

Januari 2019: Interview met geluidskunstenaar Elise ’t Hart en collectiemanager Douwe Zeldenrust (podcast)

Elise 't Hart is geluidskunstenaar. Ze is de eerste 'artist in residence' ooit bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Daar grasduint ze in een collectie van meer dan zesduizend uur opnamen van vrijwel alle dialecten in Nederland, liederen en volksverhalen. Het gaat haar om de bijvangst: geluiden die per ongeluk in de opnames zijn geslopen, zoals tikkende klokken, rinkelende koffiekopjes en sigaren die worden aangestoken. Ze brengen vergankelijkheid ten gehore. Elises project heet 'Hoe klinkt de tijd?'.
Peter de Ruiter spreekt Elise over de juweeltjes die zij opdiept en hoe zij die verwerkt. Douwe Zeldenrust, collectiemanager bij het Meertens Instituut, neemt deel aan het gesprek en vertelt over de geschiedenis van het archief en de geluidsopnamen. De uitgezonden dialectfragmenten en huisgeluiden maken van deze podcast een luistertip.

Naar de podcast. (De podcast is als eerste podcast opgenomen in de collectie van het Meertens Instituut, onder nummer 1116.)