skip to main content

April 2019: Waarom heeft Nederland zo weinig feestdagen?

In vergelijking met andere landen heeft Nederland bijzonder weinig nationale feestdagen. Alleen het Verenigd Koninkrijk heeft er nog minder. Ons land heeft negen officiële feestdagen buiten de weekenden om: Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaart, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Daarvan zijn er twee niet eens echt vrije dagen.

Er zijn twee redenen voor het gebrek aan feestdagen, weet onderzoeker aan het Meertens Instituut Peter Jan Margry te vertellen. "Door de reformatie hebben wij minder kerkelijke feestdagen dan andere landen. Alleen de dagen die door alle christenen gevierd worden, blijven over", aldus Margry tegen RTL Nieuws. "Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt."

De onderzoeker denkt ook niet dat daar snel verandering in komt. Lees verder bij Welingelichte Kringen.

Foto: Simone Wolff